Warto zaznaczyć, że jest to unikalne warzywo, które może towarzyszyć każdemu daniu lub być fantastyczną przekąską samo w sobie. Wspaniale smakuje surowe, gotowane, smażone lub pieczone. Możliwości są nieograniczone.
Jednym z najpopularniejszych przepisów, jest cukinia smażona na patelni. My jednak przygotowaliśmy dla Ciebie modyfikację, dzięki której zaoszczędzisz czas, unikniesz sprzątania całej kuchni, a przede wszystkim zjesz zdrowiej!
Wyjmij blachę z piekarnika, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie posmaruj cienką warstwą oleju. Odłóż na bok. Nastaw piekarnik na 150 stopni C.
Cukinie starannie umyj, osusz i pokrój w plastry grubości około 1 cm. Podczas, gdy piekarnik będzie się nagrzewał, obtocz wszystkie plastry w mące i wyłóż je na przygotowaną wcześniej blachę.
Dodaj sól i pieprz do smaku oraz skrop plastry olejem tuż przed włożeniem blachy do nagrzanego piekarnika.
Piecz przez 20-25 minut.
W trakcie pieczenia możesz przygotować dip. Posiekaj ulubione zioła, przeciśnij czosnek przez praskę i całość wymieszaj ze śmietaną. Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Wymieszaj i gotowe.
Comments