Pierożki leniwe – odkopany przepis od mojej babci. Z tego przepisu wychodzą zawsze obłędnie.
579
Pierożki leniwe, to nic innego jak odkopany przepis naszych babć, który nieodzownie kojarzy się nam z okresem dzieciństwa. Przepis znalazł swoje miejsce w książce Marty Norkowskiej z 1904 roku.
Do przygotowania tego dania będą potrzebne następujące składniki:
twaróg – 250g,
mąka – 50g,
żółtko – 2 sztuki,
masło – 1 łyżeczka,
szczypta soli,
odrobina bułki tartej.
Twaróg, żółtka, mąkę i masło, włożyć do miski, dodać szczyptę soli i wszystko razem dokładnie wymieszać ręką.
W następnej kolejności ciasto wykładamy na posypana mąką stolnicę i nadajemy owalny kształt, aby na koniec formować długi sznurek, który lekko spłaszczamy i tniemy pod kontem w małą kosteczkę. Tak przygotowane pierożki leniwe wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody.
Jeśli wypłyną na wierzch wody wybieramy je do innego garnka. Najlepiej podawać je z podsmażoną na maśle bułką tartą. A teraz specjalnie dla Was oryginalny przepis z 1904 roku, który brzmi tak:
„Funt świeżego, suchego twarogu utrzeć z ¼ funta mąki, 5 żółtkami, łyżką masła i odrobiną soli, wszystko razem wymieszać i wyłożyć na stolnicę mąką posypaną, toczyć okrągłe wałki. Każdy spłaszczyć karbowanym nożem, pokroić pod ukosem na małe pierożki, wrzucić do gotującej się wody.
Gdy wypłyną na wierzch wybrać je łyżką durszlakową, podawać na gorącym półmisku z masłem zrumienionym z bułką. Na osobnym półmisku można przygotować bitą śmietanę z cynamonem i cukrem. Smacznego!”