Mannik na kefirze z jabłkami – Każdy kawałek rozpływa się w ustach.
2 257
Czy wiesz, że przepis na pierwszą kasze mannę pochodzi z początku XIII wieku? Gdy stała się ona ogólnodostępna, zaczęła być dodawana do prawie wszystkiego.
Ciasta z jej dodatkiem okazały się wyjątkowo smaczne i bardzo miękkie. Istnieje opinia, że Mannik to jedyne ciasto, które nigdy się nie przypali. Dziś chce Wam zaproponować przepis na Mannik na kefirze z jabłkami. Jest niezwykle delikatne i po prostu smaczne!
Składniki
Kefir 200 g
Kasza manna 200 g
Cukier 100 g
Jajko 2 szt.
Jabłko 2 szt.
Cukier waniliowy 12 g
Sok z cytryny 1 łyżeczka
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cukier puder 1 łyżka
Przygotowanie:
Wymieszaj kaszę mannę z kefirem, cukrem granulowanym i waniliowym. Pozostaw mieszankę w lodówce na pół godziny.
Obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce. Skrop sokiem z cytryny.
Dodaj jajka, proszek do pieczenia, a także starte jabłka do masy kefirowej, wymieszaj.
Posmaruj formę do pieczenia odrobiną oleju roślinnego. Wlej do niej ciasto. Piecz przez 35–40 minut w temperaturze 180 ° C.
Ostudzić ciasto w formie. Posyp cukrem pudrem.
Możesz ozdobić ciasto wszystkim co lubisz: czekoladą, bitą śmietaną, skondensowanym mlekiem , świeżymi jagodami, cynamonem, wiórkami kokosowymi.
Wybór należy do ciebie. A podczas gotowania weź pod uwagę jeden szczegół: im drobniej starte będą jabłka, tym bardziej jednolite ciasto.
Ale jeśli chcesz, aby smak jabłka był bardziej wyczuwalny, weź tarkę o większych oczkach. Ten przepis warto udostępnić, zgadzasz się? Smacznego!