W sklepie chętniej wybieramy żywność bio, ekologiczne kosmetyki, ale co z lekami? Może warto zastanowić się przed kupnem kolejnego syropu i zastąpić go skuteczną metodą domową? Dzisiejszy przepis przekazał mi lekarz, a ja jestem zachwycona jego skutecznością.
Głównym składnikiem syropu jest marchewka, o jej zaletach dla zdrowia chyba nikogo nie trzeba przekonywać. To jedno z najzdrowszych warzyw, które jest wspaniałym i łatwo dostępnym źródłem witaminy A i karotenu, tak ważnych dla kondycji oczu i skóry.
To także bogate źródło witaminy B, K, C, a także różnych minerałów, takich jak żelazo, potas, wapń, magnez, mangan i fosfor. Osoby dbające o swój wygląd na pewno docenią to, że marchew jest bogata również w przeciwutleniacze. Jej spożywanie to nie tylko samo dobro dla skóry.
Ostatnio głośno mówi się także o jej zaletach w diecie antynowotworowej. Ale czy ktoś słyszał, że jest to doskonały sposób na walkę z jesiennym przeziębieniem, nieznośnym kaszlem, a nawet zapaleniem oskrzeli? W dodatku można przyjmować ją w formie łatwego do wykonania, domowego syropu.
Marchewkę pokrój na drobne kawałki, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu aż zmięknie, najlepiej pod przykryciem. Po ugotowaniu dodaj drobno posiekany imbir i dokładnie zmiksuj. Kiedy mikstura ostygnie, dodaj syrop i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Comments