Liście cynamonu najlepiej zbierać od moja do sierpnia. istotne jest, aby dokładnie je umyć, a następnie wysuszyć np. na czystej szmatce. Potem delikatnie trzeba jest posiekać ostrym nożem. Masło rozpuścić i dodać je do posiekanej babki. Wszystko razem dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
Całość gotować około 5 minut na mniejszym ogniu. Po upływie tego czasu, naczynie zdjąć z palnika i odstawić na bok do całkowitego ostudzenia, np. na całą noc. Rano delikatnie podgrzać przygotowaną maść, a później przecisnąć ją poprzez czystą gazę. Maść przełożyć do czystych słoików z ciemnego szkła. Przechowywać je w suchym i przede wszystkim zacienionym oraz chłodnym miejscu.
Domowa maść działa leczniczo, zmiękczająco oraz antyseptycznie. Dane miejsce dokładnie oczyścić i dopiero wtedy nałożyć cienką warstwę tej maści nawet 3-4 razy dziennie.
Comments