Mięso pod kołderką – chwilka roboty i cała rodzinka się zajada

Co powiecie na przygotowanie mięsa pod kołderką? Przyrządzone zgodnie z tym przepisem danie okazuje się bardzo sycące, smaczne i zdrowe!

Składniki:

  • Wieprzowina – 1 kg
  • Pomidory – 2-3 sztuki
  • Cebula – 3 sztuki
  • Ziemniak – 3-4 sztuki
  • Czosnek – 4-5 ząbków
  • Ser – 200-250 gramów
  • Zioła do smaku
  • Sól
  • Majonez

Przygotowanie:

Pokrój mięso na małe kawałki, posól i popieprz.

Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Obierz cebulę i pokrój w krążki. Pokrój pomidory na półpierścienie. Zetrzyj ser na grubej tarce. Posiekaj ulubione zioła, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Weź blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem i ułóż teraz warstwowo: mięso, cebulę, ziemniaki, pomidory posmarowane majonezem. Włóż danie do piekarnika na 45 minut w temperaturze 200 stopni.

5 minut przed końcem pieczenia dodaj czosnek, posyp startym serem i ziołami. I włóż ponownie do piekarnika na 5 minut. Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!