Mięso pod kołderką – chwilka roboty i cała rodzinka się zajada
88 929
Co powiecie na przygotowanie mięsa pod kołderką? Przyrządzone zgodnie z tym przepisem danie okazuje się bardzo sycące, smaczne i zdrowe!
Składniki:
Wieprzowina – 1 kg
Pomidory – 2-3 sztuki
Cebula – 3 sztuki
Ziemniak – 3-4 sztuki
Czosnek – 4-5 ząbków
Ser – 200-250 gramów
Zioła do smaku
Sól
Majonez
Przygotowanie:
Pokrój mięso na małe kawałki, posól i popieprz.
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Obierz cebulę i pokrój w krążki. Pokrój pomidory na półpierścienie. Zetrzyj ser na grubej tarce. Posiekaj ulubione zioła, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Weź blachę do pieczenia, posmaruj ją olejem i ułóż teraz warstwowo: mięso, cebulę, ziemniaki, pomidory posmarowane majonezem. Włóż danie do piekarnika na 45 minut w temperaturze 200 stopni.
5 minut przed końcem pieczenia dodaj czosnek, posyp startym serem i ziołami. I włóż ponownie do piekarnika na 5 minut. Smacznego!