Jak przygotwać w przepyszny sposób cukinię z patelni. Lepszego sposobu nie znam. Lepsza niż mięso.
1 543
Trudno jest spotkać drugie, tak szalenie uniwersalne warzywo jak cukinia. Można ją przyrządzać na niemalże wszystkie sposoby.
Czy ją upiec w piekarniku, czy dusić, gotować tradycyjnie lub na parze… a może zrobić konfiturę? Nie ma znaczenia, zawsze smakuje pysznie. Tylko kreatywność może nas powstrzymać od eksperymentów kulinarnych z cukinią w roli głównej.
Przedstawiam przepis, dzięki któremu to niedoceniane warzywo będzie w stanie przewyższyć nawet smak mięsa.
Składniki:
1 cukinia (średniej wielkości)
3 ząbki czosnku
1 pęczek pietruszki
1/2 łyżki orzechów włoskich
olej roślinny
sól
Przygotowanie:
Cukinię obierz ze skórki. Pozbądź się pestek jeśli jest ich zbyt dużo. Jeśli jest ona młoda, możesz je zostawić. Następnie pokrój je w kostkę. Uwaga! Ważne, żeby kawałki były w podobnym rozmiarze, ale nie były zbyt małe.
Weź głęboką patelnię i wlej do niej olej. Dobrze go rozgrzej. Pamiętaj, że nie smażymy na zimnym tłuszczu! Smażymy nasze kosteczki tak, żeby zarumieniły się równomiernie z każdej strony.
Uwaga! Cukinię bardzo łatwo przeobrazić w niechciany mus lub papkę. Musisz uważać, żeby do tego nie dopuścić. Ma się tylko zarumienić. Gdy nabierze odpowiedniego koloru, przełóż do osobnego naczynia.
Umyj natkę pietruszki, a czosnek potraktuj praską. Posiekaj natkę i zmiażdż orzechy włoskie.
Wsyp natkę pietruszki, orzechy włoskie i czosnek do jednego naczynia. Dodaj soli do smaku i skropl odrobiną oleju roślinnego.
Teraz połącz nasz sos z cukinią i dokładnie wymieszaj.
I gotowe do podania! Możesz udekorować talerz kilkoma nieposiekanymi listkami natki. SMACZNEGO!