Od razu w takiej sytuacji domyślasz się, że miała miejsce przerwa w dostawie prądu, ale nie wiesz kiedy się wydarzyła i jak długo trwała. Nie jesteś więc w stanie określić, czy jedzenie, które przechowujesz w zamrażarce nadal nadaje się do spożycia. Jeśli bowiem zostało zupełnie rozmrożone, a po jakimś czasie ponownie uległo zamrożeniu, może wyglądać zupełnie normalnie, ale wewnątrz już się w nim rozwijają bakterie i różne chorobotwórcze substancje.
Ten prosty trik opiera się na zastosowaniu trzech ogólnodostępnych rzeczy: kubka, wody i… monety.
„Wstaw do zamrażarki kubek z wodą i poczekaj aż woda zamarznie. Wtedy na wierzch połóż monetę i tak zostaw w zamrażarce. Dzięki temu, kiedy wrócisz będziesz wiedzieć, czy lodówka całkowicie się rozmroziła, i czy trwało to długo. Jeśli moneta wpadła zupełnie na dno, to oznacza, że woda w kubku (oraz całe jedzenie) zostało zupełnie rozmrożone i powinieneś je wyrzucić. Ale jeśli moneta spadła tylko do połowy kubka, to może to oznaczać, że jedzenie nadal nadaje się do spożycia, powinno jednak być przygotowane jak najszybciej.”
Proste, skuteczne i na pewno może uratować nas przed niebezpiecznym zatruciem.
Comments