Naleśniki z cukinią

Naleśniki z cukinią i mlekiem to proste do wykonania danie, które w dodatku jest niskokaloryczne i bardzo smaczne.

Dodatek cukinii jest prawie niewyczuwalny – naleśniki są nieco słodsze od normalnych, ale można je podawać zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Naleśniki z cukinii (składającej się w 95% z wody) są więc smacznym, dietetycznym i dość sycącym daniem. Przygotowanie go zajmuje około pół godziny i poradzi sobie z nim każdy – nawet początkujący kucharze. Ponadto, składniki do jego przygotowania są stosunkowo tanie. Zaintryguj gości i domowników i przygotuj je już dziś!

Najlepiej przygotować je z lekko dojrzałej cukinii – w tym momencie smakuje najlepiej i maje największe stężenie witamin i innych składników odżywczych.

Składniki:

Naleśniki z cukinią i mlekiem:

  • 800 g lekko dojrzałej cukinii
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • półtorej szklanki mąki
  • pęczek pietruszki lub kopru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Sos czosnkowy:

  • 250 ml gęstej śmietany
  • 2-3 ząbki czosnku
  • koperek

Przygotowanie:

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!