Naleśniki zapiekane z serem – Niezwykle smaczne, nigdy nie jadłam lepszych. Koniecznie zrób na obiad
Przedstawiam Ci niepowtarzalny przepis na wyśmienite naleśniki!
Na ciasto naleśnikowe potrzebujesz:
- 300g mąki pszennej
- 3 jajka
- 750 ml mleka
- 250g twarogu półtłustego
- łyżka budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
- 400g serka homogenizowanego waniliowego
- olej do smażenia
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 400g malin – mogą być mrożone
- cukier do smaku
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody
- cukier puder do posypania
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku (bez cukru)
- 1 łyżka cukru
Jak przygotować?
W momencie, gdy pierwszy raz wpadłam na ten przepis, pomyślałam, że na długo zagości w mojej kuchni. Nie pomyliłam się. Te naleśniki są wprost nie do opisania! Delikatne, miękkie ciasto z dodatkiem wanilii udoskonalone świetnie pasującym sosem malinowym. Z czystym sumieniem mogę polecić je każdemu.
Zaczniemy od Smażenia naleśników. W oryginalny przepis dodałam wyłącznie swój przepis na naleśniki, który od lat mnie nie zawodzi. Do przygotowania ciasta użyj robota kuchennego żeby mieć pewność, że ciasto będzie idealnie gładkie. Do ciasta potrzebne ci będą mleko, jajka i mąka.
Rozgrzej patelnię teflonową i wylej na nią kilka kropel oleju (uwaga! tylko pod pierwszy naleśnik!), następnie smaż kolejne naleśniki. Z podanych składników powinno ci wyjść ok. 13 naleśników idealnie na dwie warstwy ułożone w formie. Zwróć uwagę, aby twoje naleśniki były cieniutkie.
Teraz przygotujemy masę serową. Blenderem ręcznym bądź mikserem dokładnie rozetrzyj twaróg żeby był bardziej kremowy. Pilnuj by nie zostały grudki w masie. Dodaj 1 łyżkę budyniu, łyżkę cukru i serek homogenizowany. Dokładnie wymieszaj.
Na usmażone wcześniej naleśniki nałóż po jednej łyżce przygotowanej masy serowej, zawiń w ruloniki i ułóż ciasno w naczyniu żaroodpornym. Masa śmietanowa pokryje nasze naleśniki. Żeby ją przygotować zacznij od rozbełtania jajka widelcem, a następnie dodaj pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
Zalej masą śmietanową przygotowane wcześniej naleśniki i przełóż do rozgrzanego do 180°C piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piecz aż śmietana zgęstnieje i ładnie się zapiecze, potrwa to około 30 do 35 minut. W tym czasie przygotuj sos malinowy. Podgrzej owoce do momentu aż zaczną się delikatnie rozpadać.
Dodaj cukier wedle smaku. Dokładnie wymieszaj mąkę ziemniaczaną z dwoma łyżkami wody i dodaj do malin. Gotuj je przez kilka minut cały czas mieszając, a następnie zdejmij z ognia. Pozostaw do przestudzenia. Jeśli chcesz, by sos miał gładką konsystencję, możesz użyć ręcznego blendera.
Comments