Te ziemniaczane naleśniki są o wiele lepsze niż te tradycyjne. Kto je spróbuje już nie będzie robił innych
4 587
Cienkie placki ziemniaczane – alternatywa dla tradycyjnych naleśników.
Jeśli tradycyjne naleśniki stały się nudne, czy chcesz spróbować czegoś nowego ten sekretny przepis na ziemniaczane naleśniki będzie idealnym rozwiązaniem.
Te naleśniki ziemniaczane są pachnące, cieniutkie i dużo lepsze niż ta tradycyjna forma. Pasują do każdego nadzienia, więc można podać na wiele sposobów. To perfekcyjny przepis dla tych, którzy chcą zaszaleć w kuchni.
Składniki:
ziemniaki – 4-5 szt.
mąka pszenna – 250-300g
jaja – 3 szt.
olej słonecznikowy – 5 łyżek
mleko – 250 – 300 ml
cukier – 1 łyżka
czosnek – 3-4 ząbki
zioła – szczypta
sól – szczypta
Przygotowanie:
Ziemniaki obrane ze skórki i umyte przekroić na 4 części, po czym ugotować w garnuszku, w osolonej wodzie.
Po ostudzeniu ziemniaki razem z wodą w której się ugotowały należy zblędować na gładką masę.
Następnie dodać obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, mleko, mąkę i jaja wszystko razem dokładnie wymieszać. Teraz wlać olej roślinny i dosypać łyżkę soli. Wszystko jeszcze raz starannie wymieszać, po czym odstawić na około 25 minut. Na rozgrzaną patelnię nalać odrobinę tłuszczu roślinnego i nalać cienko ciasto.
Smażyć należy z obu stron. Można posypać je koperkiem, pietruszką lub ulubionymi ziołami.
Uważaj, ponieważ naleśniki są bardzo kruche, trzeba być ostrożnym kiedy je przewracasz. I gotowe! Te pyszne naleśniki będą idealnie komponowały się z warzywami, mięsem.