Napoleonka w 15 minut – bez użycia piekarnika- zawsze wychodzi przepysznie
839
Napoleonka, zwana popularnie kremówką, ulubione ciastko Jana Pawła II jest bardzo łatwe w przygotowaniu.
Nie potrzeba nawet piec! Potrzebne są tylko krakersy i krem. Robi się je szybko i zawsze skutecznie. Potrzebna będzie forma o wymiarach: 24 × 28 cm.
Składniki:
200 g masła
1l mleka
3/4 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1 budyń waniliowy
szklanka pszennej mąki
4 żółtka
ok. 250 g krakersów
cukier puder (potrzebny do oprószenia ciasta)
Jak zrobić te przepyszne napoleonki?
Na początek przemieszać mąkę z połową przygotowanej porcji mleka. Do tego dodać żółtka kurze i proszek budyniowy. Podczas łączenia składników należy zwrócić szczególną uwagę, aby nie pojawiły się grudki! W tym celu najlepiej użyć popularnej trzepaczki, zwanej też rózgą.
Pozostałą połowę mleka gotujemy z cukrem (zarówno tym zwykłym, jak i waniliowym) oraz porcją masła. Do tej wrzącej mieszaniny dodajemy wcześniej przygotowaną masę.
Całość należy mieszać, żeby nie doszło do przypalenia. Momentem, w którym można przerwać gotowanie, jest zgęstnienie zawartości. Na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę krakersów. Na to wylewamy cały zrobiony krem. Wierzch pokrywamy pozostałymi krakersami.
Przed podaniem, ciasto powinno trafić do lodówki i zostać oprószone cukrem pudrem. Smacznego!