Pyszne ogórki kanadyjskie – z tego przepisu wychodzą najlepiej. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk
2 213
Poczęstowała mnie nimi moja ciotka podczas ostatniego świątecznego spotkania. Nie wytrzymałam, musiałam poprosić o przepis.
Przygotowana przeze mnie wyszła równie wspaniale, teraz dzielę się tajemnicą z Wami! Do wykonania potrzebny będzie 3-litrowy słoik.
Składniki do podstawy:
ogórki;
jedna marchewka;
3 ząbki czosnku;
3 papryki;
zielony koperek do przyprawienia.
Składniki do marynaty:
1 litr wody (4 szklanki);
2 łyżki octu;
1,5 łyżki cukru;
0,5 łyżki soli.
Sposób przygotowania:
Pokroić marchewki oraz paprykę w paski. Obrać oraz pokroić ogórki na cztery podłużne części. Koperek, czosnek, paprykę i marchew ułożyć na dole słoika, następnie dodać ogórki.
Wodę wymieszać z solą i cukrem, zagotować. Następnie dodać ocet. Solankę wlać do słoika z warzywami, sterylizować przez około 12 minut.