Faszerowane pieczarki z nadzieniem w nietypowy sposób – jeszcze takich dobrych nie jadłaś. Hit imprezy
Jeżeli masz ochotę na jakąś ciepłą i soczystą przekąskę spróbuj tych przepysznych pieczarek z nadzieniem. Przypadną do gustu zwłaszcza tym osobom, które uwielbiają pizzę, ale nie mogą zjeść za dużo ciasta drożdżowego. Pieczarki przygotowuje się w ciągu 45 minut, a liczba podanych niżej składników wystarczy na 5 porcji.
Składniki
- mięso mielone z szynki lub łopatki wieprzowej (250 g)
- duże pieczarki (w sklepach można już znaleźć pakowane duże pieczarki do faszerowania, 500 g)
- cebula (1 sztuka)
- czosnek (3 ząbki)
- masło (1 łyżeczka)
- natka pietruszki (pół pęczka)
- bułka tarta (1 duża łyżka)
- oregano (1 łyżeczka)
- tarta mozzarella (pół szklanki)
- ostra i słodka papryka w proszku (pół łyżeczki)
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki faszerowane pozwolą na zabicie pierwszego i silnego głodu. Tak przygotowane przekąski pozwolą też umilić czas w trakcie czekania na obiad.
Przygotowanie przekąski z pieczarek
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (funkcja góra i dół bez termoobiegu). Następnie umyj pieczarki i wytnij z nich nóżki. Powstanie wówczas miejsc na farsz. Nóżki posiekaj i usmaż je na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż zmieni kolor.
Przełóż mięso mielone do miski i dodaj do niego przyprawy, natkę pietruszki, bułkę tartą oraz podsmażone nóżki pieczarek i cebulę. Następnie dopraw to wszystko solą i pieprzem. Nakładaj farsz na kapelusze grzybów, aby utworzyła się niewielka „górka”. Pieczarki poukładaj na blaszce do pieczenia i wstaw je do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie wyjmij pieczarki, posyp je serem i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut. Kiedy zobaczysz, że ser już topnieje to wyjmij blaszkę, a pieczarki ozdób posiekaną natką pietruszki. Faszerowane pieczarki są gotowe!
Wieprzowinę można wymienić w tym daniu na każdy inny rodzaj mięsa według swoich preferencji. Do tej potrawy pasuje również mielone mięso wołowe. Sok wypływający z mięsa w trakcie pieczenia wnika w pieczarki. Dzięki temu będą one mięciutkie i rozpłyną się w ustach.
Zamiast mozzarelli można też użyć parmezanu, albo innego sera. Trzeba tylko pamiętać, że niektóre sery są dość słone, dlatego lepiej wtedy nie dodawać soli do nadzienia.