Faszerowane pieczarki z nadzieniem w nietypowy sposób – jeszcze takich dobrych nie jadłaś. Hit imprezy

Jeżeli masz ochotę na jakąś ciepłą i soczystą przekąskę spróbuj tych przepysznych pieczarek z nadzieniem. Przypadną do gustu zwłaszcza tym osobom, które uwielbiają pizzę, ale nie mogą zjeść za dużo ciasta drożdżowego. Pieczarki przygotowuje się w ciągu 45 minut, a liczba podanych niżej składników wystarczy na 5 porcji.

Składniki

  • mięso mielone z szynki lub łopatki wieprzowej (250 g)
  • duże pieczarki (w sklepach można już znaleźć pakowane duże pieczarki do faszerowania, 500 g)
  • cebula (1 sztuka)
  • czosnek (3 ząbki)
  • masło (1 łyżeczka)
  • natka pietruszki (pół pęczka)
  • bułka tarta (1 duża łyżka)
  • oregano (1 łyżeczka)
  • tarta mozzarella (pół szklanki)
  • ostra i słodka papryka w proszku (pół łyżeczki)
  • sól i pieprz do smaku

Pieczarki faszerowane pozwolą na zabicie pierwszego i silnego głodu. Tak przygotowane przekąski pozwolą też umilić czas w trakcie czekania na obiad.

Przygotowanie przekąski z pieczarek

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (funkcja góra i dół bez termoobiegu). Następnie umyj pieczarki i wytnij z nich nóżki. Powstanie wówczas miejsc na farsz. Nóżki posiekaj i usmaż je na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj cebulę i smaż, aż zmieni kolor.

Przełóż mięso mielone do miski i dodaj do niego przyprawy, natkę pietruszki, bułkę tartą oraz podsmażone nóżki pieczarek i cebulę. Następnie dopraw to wszystko solą i pieprzem. Nakładaj farsz na kapelusze grzybów, aby utworzyła się niewielka „górka”. Pieczarki poukładaj na blaszce do pieczenia i wstaw je do piekarnika na 20 minut.

Po tym czasie wyjmij pieczarki, posyp je serem i włóż do piekarnika na kolejne 10 minut. Kiedy zobaczysz, że ser już topnieje to wyjmij blaszkę, a pieczarki ozdób posiekaną natką pietruszki. Faszerowane pieczarki są gotowe!

Wieprzowinę można wymienić w tym daniu na każdy inny rodzaj mięsa według swoich preferencji. Do tej potrawy pasuje również mielone mięso wołowe. Sok wypływający z mięsa w trakcie pieczenia wnika w pieczarki. Dzięki temu będą one mięciutkie i rozpłyną się w ustach.

Zamiast mozzarelli można też użyć parmezanu, albo innego sera. Trzeba tylko pamiętać, że niektóre sery są dość słone, dlatego lepiej wtedy nie dodawać soli do nadzienia.

Jeżeli spodobał Ci się ten przepis udostępnij go swoim znajomym!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!