Pikantna domowa kiełbasa – zdecydowanie lepsza niż kupna. Bez porównania. Każdy się zajada
Kiełbasa domowa – konkurentka kiełbasy ze sklepu! Smaku własnoręcznie przygotowywanej kiełbasy nie da się porównać z gotowym wyrobem ze sklepu.
Domowa kiełbasa ma swój oryginalny smak, jest aromatyczna i soczysta. Poniżej przedstawiamy przepis na pikantną, smaczną kiełbasę, której smak i zapach wynagrodzi trud jej przygotowania.
Składniki:
- wołowina 1,5 kg
- udka z kurczaka 2 kg
- bulion 350 ml
- sól 75 g
- papryka 2 łyżki
- bazylia 1 łyżka
- czosnek 1 łyżka
- koper 1 łyżka
- pieprz 1 łyżka
- groszek czarnego pieprzu 1 szt.
- gałka muszkatołowa 0,5 łyżki
- miód 1 łyżka
- osłonki na kiełbasę
Sposób przygotowania:
Mięso kurczaka oddzielić od kości i skóry. Pozostałe kości włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować bulion z dodatkiem soli i ziarna czarnego pieprzu. Po ugotowaniu bulion odcedzić, ostudzić i włożyć do lodówki. Połowę mięsa wołowego, tłuste mięso kurczaka wraz ze skórą zmielić maszynką do mięsa.
Pozostałą część mięsa wołowego i z udek kurczaka pokroić w kostkę o długości około 2 cm. Następnie połączyć mięso krojone z mielonym i wymieszać z łyżką miodu. W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie przyprawy, tworząc z nich mieszankę i stopniowo dodawać ją do mięsa wraz z zimnym bulionem.
Osłonkę do kiełbasy nadziewać powstałą masą, tworząc nieduże kiełbaski. Należy nadziewać tak, aby do środka nie dostawało się powietrze. W przypadku pojawienia się w środku pęcherzyka powietrza, trzeba przebić go cienką igłą.
Osłonka na kiełbasę powinna być dobrej jakości, gdyż również od niej zależy smak kiełbasy. Powstałe kiełbaski należy zawiesić w pozycji pionowej na około 1 do 2 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie można rozpocząć gotowanie kiełbasy. Powinno ono trwać od półtorej do dwóch godzin i odbywać się w temperaturze 80-85 stopni. Po ugotowaniu mięso wystudzić i zawiesić w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin.
Comments