Przepyszna marchewka po koreańsku. Banalnie prosty i szybki przepis. Zdrowa i pełna witamin
3 246
Pikantna marchewka koreańska jest podawana jako osobna przekąska i dodaje się ją do szerokiej gamy sałatek. Dlatego też polecam każdemu przygotowanie jej w domu!
Składniki:
1 kg marchwi,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka cukru,
2 łyżki octu 9%,
czerwona papryka,
4-6 ząbków czosnku,
70 g oleju roślinnego,
opcjonalnie pęczek kolendry i szczypta kolendry.
Marchewkę należy umyć i obrać. W następnej kolejności warzywo należy zetrzeć. Warto wybrać taką tarkę, która pozwoli na pozyskanie długich pasków. Im będą one dłuższe, tym dla dania lepiej.
Dodajemy cukier, sól oraz ocet i całość bardzo dokładnie mieszamy przez ok. trzy minuty. Masę należy odstawić na jeden kwadrans. Po tym czasie do marchewki należy dodać czerwoną paprykę.