Princesska z patelni – Każdy kawałek rozpływa się w ustach. Ciasto ze sklepu to już historia

Dużą łyżeczkę proszku do pieczenia należy wspólnie wymieszać z mąką i całość należy przesypać przez sito. Cukier, cukier waniliowy razem z jajkami należy umieścić w jednej misce i całość należy wymieszać blenderem przez około 4 minuty.

Do miski należy dodać przesianą wcześniej mąkę, aby móc wszystko wymieszać na niskich obrotach. Mleko razem z olejem roślinnym należy dodać do ciasta w misce. Ponownie mieszamy.

Patelnię do naleśników należy posmarować olejem roślinnym. Ciasto pieczemy na takiej patelni na małym ogniu, wlewając je chochelka i równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni. Całość powinna być usmażona po obu stronach na złoty kolor.

Orzechy włoskie należy podsmażyć na patelni, a w następnej kolejności można poszatkować je przy pomocy blendera lub też samodzielnie nożem. Śliwki także należy poszatkować na bardzo małe części. Po przygotowaniu z ciasta naleśników należy pozostawić je do ostygnięcia. Całość warto przykryć talerzem, dzięki czemu ciasto pozostanie miękkie.

Przygotowanie kremu: gotowane, skondensowane mleko należy umieścić w misce razem z kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Całość mieszamy najlepiej mikserem, ale można do tego użyć także trzepaczki. Dodajemy resztę śmietany, mieszamy i krem do ciasta jest już gotowy do dalszego użycia.

Jeden naleśnik kładziemy na talerzu, smarujemy go ciastem. Na to delikatnie kładziemy kolejny naleśnik i smarujemy go ciastem. Wszystko wykonujemy naprzemiennie, aż do czasu zużycia wszystkich warstw ciasta.

Pomiędzy warstwy kremu a ciasto z naleśnikami warto dołożyć śliwki oraz orzechy. Na samym końcu boki ciasta oraz wierzch należy posmarować pozostała ilością kremu. Idealnym wykończeniem będzie posypanie całej konstrukcji ciasta pozostałymi orzechami.

Ciasto należy włożyć do lodówki, aby mogło się schłodzić na około 4 godziny. Na samym końcu całość wartość posypać do smaku startą czekoladą.

Czytaj dalej

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!