Gołąbki w wersji rumuńskiej – lepsze od tradycyjnych. Uwielbiam ten smak. Każdy się zajada
10 875
Cebulę pokrój na małe kawałki i zetrzyj marchewkę. Usmaż wszystko na patelni. Zawartość patelni wymieszaj z ryżem i dodaj mielonego mięsa. Całość dopraw solą i pieprzem. Nadziej liście kapusty przygotowanym farszem i zawiń tak samo, jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Wysmaruj lekko masłem blachę do pieczenia (lub naczynie żaroodporne) i ułóż na niej gołąbki. Następnie podlej je wszystkie 0,5 szklanki wody.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz przykre folią gołąbki przez 25 minut. W tym czasie możesz przygotować sos. Posiekaj drobno pomidory i pietruszkę, zetrzyj ser i przeciśnij przez prasę czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki. Do wymieszanych składników dodaj śmietanę, sól i pieprz, a następnie ponownie wszystko wymieszaj. Gotowym sosem polej równomiernie gołąbki i wstaw je z powrotem do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie gołąbki będą gotowe. Smacznego!
Aby nasze danie było, jak najbardziej smaczne, a gołąbki miały bogaty smak, należy skosztować nie tylko mięsa, ale także samej kapusty. Gołąbki będą bardziej miękkie, jeżeli grube części z liści kapusty będą odcięte.