Oto super przepisy na duszoną kapustę od mojej babci – Smak i aromat warzyw jest po prostu boski.
18 326
Kapusta to warzywo, które powinno być uwzględniane w naszej diecie jako regularny jej składnik, wyróżnia je bowiem moc składników odżywczych.
Dania z duszonej kapusty to nie tylko zdrowe, ale także aromatyczne przekąski, które można wykonywać na wiele sposobów.
Oto 3 propozycje na przyrządzenie pysznych i sycących potraw z białej i czerwonej duszonej kapusty.
Duszona kapusta z kiełbasą i szynką
Składniki:
biała kapusta: 700 gram
kiełbasa myśliwska: 250 gram
wędzona szynka: 100 gram
papryka czerwona: 1 sztuka
cebula: 1 sztuka
przecier pomidorowy: 2 łyżki
olej roślinny: 3 łyżki
łyżka cukru
łyżeczka soli
pół łyżeczki czarnego pieprzu
3 liście laurowe
łyżka posiekanego koperku
Wykonanie:
Posiekaj drobno kapustę. Posól i odstaw na 10 minut. W garnku o grubym dnie lub na głębokie patelni rozgrzej olej, następnie obsmaż w nim kiełbasę. Wyłóż na talerz. Na tym samym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę.
Do cebuli dodaj kapustę porcjami, czekają, aż się zredukuje. Następnie dodaj liście laurowe i gotuj pod przykryciem około 5 min, co jakiś czas mieszając.
Podlej całość szklanką wody. Dodaj drobno posiekaną paprykę i duś na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.
Kilka minut przed zdjęciem kapusty z gazu dodaj przyprawy: pieprz, sól, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć podsmażone wcześniej kiełbaski oraz pokrojoną szynkę i koperek. Kapustę serwuj na gorąco.