Oto super przepisy na duszoną kapustę od mojej babci – Smak i aromat warzyw jest po prostu boski.
18 324
Składniki:
czerwona kapusta: 1 kg
masło: 2 łyżki
sok z czarnej porzeczki: 50 ml
sok jabłkowy: 50 ml
miód: 2 łyżki
łyżka octu jabłkowego
5-7 goździków
2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Usuń z kapusty głąb, następnie poszatkuj drobno główkę. W garnku o grubym dnie rozpuść masło. Wrzuć poszatkowaną kapustę. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku, przykryj pokrywką i zagotuj.
Następnie zmniejsz gaz i duś pod przykryciem około 2 godzin. Co jakiś czas mieszaj kapustę i ewentualnie dodaj przypraw.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj całość przez 2-3 minuty. Kapusta najlepiej smakuje następnego dnia.
Pikantna kapusta duszona w piwie
Składniki:
mostek wołowy: 230 gram
kapusta biała: pół główki średniej wielkości
cebula: 1 sztuka
jabłko: 1 sztuka
piwo: 250 ml
ocet jabłkowy: 2 łyżki
łyżka masła
łyżeczka kminku
łyżeczka czarnego pieprzu
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Na średnim ogniu usmaż plasterki wołowiny, aż wytopi się z niej cały tłuszcz. Następnie odłóż mięso na talerz.
Dodaj do garnka masło, drobno posiekaną kapustę i cebulę oraz jabłko pokrojone w plasterki. Smaż wszystko około 3 minut.
Do garnka wlej piwo. Przypraw kminkiem, solą, pieprzem i cukrem. Całość gotuj pod przykryciem około godziny na średnim ogniu do momentu, aż kapusta całkiem zmięknie.
Kilka minut przed końce gotowania dodaj podsmażoną wołowinę i wymieszaj.