Oto super przepisy na duszoną kapustę od mojej babci – Smak i aromat warzyw jest po prostu boski.

Składniki:

  • czerwona kapusta: 1 kg
  • masło: 2 łyżki
  • sok z czarnej porzeczki: 50 ml
  • sok jabłkowy: 50 ml
  • miód: 2 łyżki
  • łyżka octu jabłkowego
  • 5-7 goździków
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Usuń z kapusty głąb, następnie poszatkuj drobno główkę. W garnku o grubym dnie rozpuść masło. Wrzuć poszatkowaną kapustę. Dodaj pozostałe składniki, dopraw do smaku, przykryj pokrywką i zagotuj.

Następnie zmniejsz gaz i duś pod przykryciem około 2 godzin. Co jakiś czas mieszaj kapustę i ewentualnie dodaj przypraw.

Po tym czasie zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj całość przez 2-3 minuty. Kapusta najlepiej smakuje następnego dnia.

Pikantna kapusta duszona w piwie

Składniki:

  • mostek wołowy: 230 gram
  • kapusta biała: pół główki średniej wielkości
  • cebula: 1 sztuka
  • jabłko: 1 sztuka
  • piwo: 250 ml
  • ocet jabłkowy: 2 łyżki
  • łyżka masła
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Na średnim ogniu usmaż plasterki wołowiny, aż wytopi się z niej cały tłuszcz. Następnie odłóż mięso na talerz.

Dodaj do garnka masło, drobno posiekaną kapustę i cebulę oraz jabłko pokrojone w plasterki. Smaż wszystko około 3 minut.

Do garnka wlej piwo. Przypraw kminkiem, solą, pieprzem i cukrem. Całość gotuj pod przykryciem około godziny na średnim ogniu do momentu, aż kapusta całkiem zmięknie.

Kilka minut przed końce gotowania dodaj podsmażoną wołowinę i wymieszaj.

Czytaj dalej

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!