Przygotuj tą zapiekankę z kurczakiem, a każdy poprosi o dokładkę – smak każdemu przypadnie do gustu
2 651
Zapiekanka to ekspresowy patent na szybką i smaczną kolację lub przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Jej przygotowanie nie wymaga umiejętności szefa kuchni, dlatego bez problemu poradzi sobie z nią nawet kuchenny laik.
Dzisiaj czas na przepis na zapiekankę z farszem z kurczaka i pieczarek – czyli klasycznego połączenia, które każdemu przypadnie do gustu. Połączenie kruchego ciasta i delikatnego, soczystego nadzienia sprawi, że zapiekanka z pewnością będzie często gościć na twoim stole.
Domowa zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami
Składniki:
2 filety z piersi kurczaka
250 g pieczarek
pól cebuli
250 g maki pszennej
150 g kwaśnej śmietany
150 g żółtego sera
3 jajka
125 g masła
3 łyżki wody
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, wbijamy 1 jajko i dolewamy wodę. Mieszamy składniki i wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie gotowe, formujemy je w kulkę, którą owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Pierś z kurczaka gotujemy i kroimy na drobne kawałki. Siekamy pieczarki oraz cebulę i przesmażamy na rozgrzanym oleju.
Na patelnię dorzucamy kurczaka i smażymy wszystkie składniki przez kolejne 5 – 7 minut. Ser ścieramy na tarce i mieszamy go z jajkiem i śmietaną.
Ciasto wykładamy do formy, na wierzchu rozprowadzamy farsz, który polewamy śmietaną z jakiem i serem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy zapiekankę przez 20 minut.