Ta pyszna zapiekanka z kurczakiem to hit imprezy. Goście wyrywają sobie przepis z rąk
58 558
Przygotowanie ciasta ziemniaczanego:
Obrać i ugotować ziemniaki, następnie ubić je tłuczkiem na puree. Gdy ziemniaki ostygną dodać jajko oraz mąkę i dokładnie ugnieść na gładką masę bez grudek. Ziemniaki muszą być dobrze wychłodzone, aby jajko się nie ścięło. Lekko przyprawić solą.
Przygotowanie farszu:
Rozgrzać olej roślinny na patelni. Cebulę obrać i drobno pokroić, następnie podsmażyć aż będzie szklista. Kurczaka pokroić w plastry lub kostkę i dorzucić do cebuli. Przyprawić całość cebulą, pieprzem i innymi przyprawami wedle własnego uznania. Gdy mięso będzie już dobrze wysmażone, zdjąć je z ognia. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone grzyby, aż staną się miękkie. Posolić i przyprawić do smaku.
Przygotowanie zapiekanki:
Do upieczenia zapiekanki można wykorzystać naczynie żaroodporne lub blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wcześniej przygotowane ciasto ziemniaczane rozłożyć równomiernie na dnie i na ściankach naczynia, aby dokładnie się upiekło. Rozgrzać piekarnik do 180°.
Mięso i grzyby można wymieszać razem lub ułożyć warstwowo, zaczynając od przygotowanego kurczaka. Całość farszu lekko docisnąć do ciasta. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywą, a blachę folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego wcześniej piekarnika na około 20 minut, ustawiając termoobieg. Po upływie czasu wyjąć zapiekankę z pieca.
Wybrany ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wysypać na wierzch zapiekanki, następnie bez ponownego przykrywania włożyć z powrotem do piekarnika na około 15 minut, do czasu aż ser się roztopi i lekko zbrązowieje na bokach. Tak przygotowaną zapiekankę można podawać z lekkim sosem ziołowym.