Rozwałkuj ciasto francuskie na łyżkach stołowych i wypełnij śmietaną: Doskonały deser, który jest gotowy raz, dwa i zostanie doceniony przez każdego odwiedzającego.
1 109
Weźmiemy ciasto francuskie. Pokrój w średniej grubości paski.
Następnie owijamy je wokół dwóch łyżek stołowych, tworząc rurkę.
Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ubitym jajkiem. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz przez 30 minut.
Krem przygotowujemy z góry, ponieważ należy go pozostawić do swobodnego ostygnięcia przez około 2 godziny. Wlej mleko do garnka. Doprowadź do wrzenia razem z laską wanilii.
Następnie odstawiamy na bok i odstawiamy na 30 minut. Wlej wodę do większego oddzielnego garnka i dodaj lód. W misce wymieszaj cukier, skrobię i sól i ubij żółtka (trwa to około 1 minuty). Odsłoń naparzone mleko i wyjmij laskę wanilii. Ciągle ubijając, wlej je do mieszanki żółtkowej cienkim strumieniem za pomocą trzepaczki. Włóż do kuchenki, gotuj na średnim ogniu cały czas ubijając, aż zgęstnieje.