Pyszny deser, robię go prawie co tydzień. Smakuje lepiej niż lody. Najlepszy deser, jaki próbowałam. Oto przepis.
4 135
Zacznij od przygotowania ciasta. Jajka ubijaj z cukrem, aż powstanie jasna, puszysta masa (powinno to zająć 10-12 minut). Dodaj sól i cukier wanilinowy, delikatnie wymieszaj.
Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z kakao proszkiem do pieczenia. Mieszaj, kierując łyżkę „z dołu do góry”.
2 łyżeczki ciasta wymieszaj z wodą i wylej na pozostałe ciasto tak, aby płyn znalazł się przy brzegu miski. Ponownie wymieszaj całość „z dołu do góry”.
Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem (można go dodatkowo wysmarować tłuszczem). Wylej gotowe ciasto i wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 12-15 minut.