Pyszny deser, robię go prawie co tydzień. Smakuje lepiej niż lody. Najlepszy deser, jaki próbowałam. Oto przepis.

Rozpuść żelatynę w wodzie i pozostaw na kilkanaście minut do napęcznienia. Śmietanę ubij na sztywno, dodając wanilię. Umieść w lodówce. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i włóż do miski.

Mleko podgrzej na kuchence (nie dopuszczając jednak do wrzenia) i polej nim czekoladę. Odczekaj chwilę i wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.

Dodaj do niej miód i jeszcze raz bardzo starannie wymieszaj. Dodawaj małymi porcjami zimną bitą śmietanę, za każdym razem mieszając, aż krem będzie jednolity. Dodaj napęczniałą żelatynę.

Gotowy krem rozsmaruj na przygotowanym biszkopcie, wyrównaj i przykryj drugim blatem.

Na końcu przygotuj polewę czekoladową. Gorzką czekoladę posiekaj i umieść w misce. Podgrzej śmietanę (również nie dopuszczając do wrzenia) i polej nią czekoladę. Poczekaj minutę i wymieszaj rózgą kuchenną.

Polewę wylej na przygotowane ciasto i równomiernie rozprowadź. Możesz zrobić w polewie wzorki, np. widelcem lub specjalną łopatką do dekorowania z ząbkami.

Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. Aby ciasto ładnie się kroiło na porcje, należy zanurzyć nóż na chwilę w gorącej wodzie.

Smacznego!

Czytaj dalej

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!