Makowiec z twarogiem to hit wśród ciast. Przepis od mojej cioci z Niemiec. Chrupkie i kremowe pyszne ciasto
1 348
W niewielkim garnku należy połączyć wcześniej schłodzone mleko, mak, masło i cukier. Wszystkie składniki koniecznie trzeba dokładnie wymieszać.
Następnie całość na wolnym ogniu zagotować, nieustannie mieszając. Do gorącej jeszcze masy, należy dodać kasze manny.
Ważne, by dodawać ją małymi porcjami, nie przerywając mieszania. Po dokładnym wymieszaniu, masę można zdjąć z wolnego ognia i pozostawić by kasza napęczniała. Potrwa to około 20 minut.
W drugim garnku lub miseczce, należy połączyć twarożek, jajko i sól. Całość przy pomocy blendera trzeba zmiksować tak, by powstała ze składników gładka masa.
W kolejnym etapie należy połączyć obie masy, dokładnie wszystko mieszając blenderem.