Ta roladka z boczku w rękawie to prawdziwy imprezowy hit kulinarny. Pokochacie to danie

Rolada z boczku! Odkryj ten niecodzienny przepis, który już zagości na Twoim stole. Nie tylko świątecznym. Boczek w przyprawach zaskoczy smakiem nie tylko wybranych smakoszy.

Najlepiej przepis wykonać w rękawie do pieczenia. Pozwoli to na zachowanie jej formy.

Składniki:

  • 1 kg boczku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • wg uznania pieprz czarny mielony
  • 1,5 łyżeczki papryka słodka
  • pół łyżeczki kminku

Przygotowanie:

Pokrój boczek w kostkę (bez skóry), dodaj posiekaną cebulę oraz starta na tarce marchewkę. Posól, dodaj pieprz i pozostałe przyprawy. Po wymieszaniu tak przygotowany boczek powinien w takiej marynacie pozostać około pół godziny. Po tym czasie dodaj jajko.

Tak przygotowany boczek przełóż do rękawa do pieczenia, formując małą roladę. Przed zawiązaniem foli koniecznie wypuść z niej powietrze. Teraz możesz wstawić na blachę do piekarnika. Rolada z boczku powinna piec się około 60 minut w temperaturze 170 stopni.

Po wystygnięciu przełóż ją do lodówki. Na roladę połóż przedmiot o wadze 1 kg. Pozwoli to na utrzymanie zbitej formy w roladzie. Po nocy spędzonej w lodówce rolada z boczku jest gotowa do jedzenia.

Sprawdzi się nie tylko jako przystawka na stole, ale też jako dodatek do kanapki. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!