Ta roladka z boczku w rękawie to prawdziwy imprezowy hit kulinarny. Pokochacie to danie
517
Rolada z boczku! Odkryj ten niecodzienny przepis, który już zagości na Twoim stole. Nie tylko świątecznym. Boczek w przyprawach zaskoczy smakiem nie tylko wybranych smakoszy.
Najlepiej przepis wykonać w rękawie do pieczenia. Pozwoli to na zachowanie jej formy.
Składniki:
1 kg boczku
1 marchewka
1 cebula
1 jajko
pół łyżeczki czosnku granulowanego
sól
wg uznania pieprz czarny mielony
1,5 łyżeczki papryka słodka
pół łyżeczki kminku
Przygotowanie:
Pokrój boczek w kostkę (bez skóry), dodaj posiekaną cebulę oraz starta na tarce marchewkę. Posól, dodaj pieprz i pozostałe przyprawy. Po wymieszaniu tak przygotowany boczek powinien w takiej marynacie pozostać około pół godziny. Po tym czasie dodaj jajko.
Tak przygotowany boczek przełóż do rękawa do pieczenia, formując małą roladę. Przed zawiązaniem foli koniecznie wypuść z niej powietrze. Teraz możesz wstawić na blachę do piekarnika. Rolada z boczku powinna piec się około 60 minut w temperaturze 170 stopni.
Po wystygnięciu przełóż ją do lodówki. Na roladę połóż przedmiot o wadze 1 kg. Pozwoli to na utrzymanie zbitej formy w roladzie. Po nocy spędzonej w lodówce rolada z boczku jest gotowa do jedzenia.
Sprawdzi się nie tylko jako przystawka na stole, ale też jako dodatek do kanapki. Smacznego!