Roladka marchewkowa – Pyszna, miękka zdrowa przekąska. Jem i nie boję się że przytyję
1 983
Uważamy by nie używać zbyt mocnego płomienia gdyż danie można łatwo przypalić co zmieni smak gotowej rolady. Jeśli przygotowujemy roladę na słodko zalewamy rodzynki wrzącą wodą i pozostawiamy na ok. 20 min.
Marchewki odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. W naczyniu, w którym planujemy połączyć wszystkie składniki ubijamy jajka z solą i/lub cukrem oraz przyprawami na puszystą masę. Dodajemy wystudzone marchewki.
W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z solą i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Białka będą gotowe gdy łopatki miksera po wyjęciu będą pozostawiać wyraźne pagórki. Delikatnie mieszamy pianę z białek z wcześniej przygotowanym ciastem.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy masłem. Delikatnie rozprowadzamy masę cienką warstwą (do 0,5 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 189 stopni na 15-20min.
Jeśli przygotowujemy nadzienie słone mieszamy wszystkie składniki; ser, zioła i czosnek a następnie doprawiamy do smaku.
Jeśli przygotowujemy nadzienie słodkie mieszamy ser z przygotowanymi wcześniej rodzynkami, cukrem i wanilią.
Upieczone ciasto wykładamy na folię spożywczą i zdejmujemy pergamin uważając by nie uszkodzić rolady. Smarujemy ciasto wcześniej przygotowaną masą, następnie zwijamy w rulon przy pomocy folii i odkładamy do lodówki na około 20 min
Gotową roladę kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm i układamy na talerzu. Smacznego!
Ta prosta i szybka przekąska może stać się jedną z ozdób świątecznego stołu, dzięki intensywnemu smakowi soczystej marchwi i kremowemu nadzieniu. Doskonale nada się również jako urozmaicenie podwieczorku lub drugiego śniadania.