Pyszna roladka z fileta z kurczaka – robię co każde święta. Uwielbiam ten smak. Goście zachwalają

Ta rolada jest świetnym pomysłem na Świąteczne danie. Na pewno zasmakuje Twoim gościom!

Rolady mięsne są proste w przygotowaniu, a wyglądają bardzo dobrze, można powiedzieć elegancko. Nadają się idealnie na Święta, będą się rewelacyjnie prezentować na Świątecznym stole. A co najważniejsze smakują wyśmienicie.

Oto przepis na delikatną roladę, która nie wymaga pieczenia. Jest soczysta i na pewno zaspokoi głód Twoich gości, ale najpierw ucieszy ich oczy.

By przygotować tę roladę nie potrzebujesz wyszukanych składników, wszystkie na pewno są dostępne w Twoim sklepie. 

  • 0,3 kg ugotowanych piersi z kurczaka
  • 100 g serka śmietankowego
  • 4 łyżki zielonego groszku
  • 6 dużych pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki orzechów włoskich
  • 0,5 szkl. ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • pęczek koperku
  • sól i inne przyprawy wedle uznania

Przygotowanie:

Po ugotowaniu piersi z kurczaka należy ją posiekać, następnie dodać przyprawy, ser śmietanowy i wcześniej ugotowany groszek. Jeśli wolisz, groszek możesz pozostawić w całości lub posiekać. Całość składników należy ze sobą dokładnie wymieszać.

Ryż ugotować na sypko i poczekać do ostygnięcia. Cebulę z czosnkiem należy posiekać drobno i podsmażyć na oliwie z oliwek, następnie dodać pieczarki i zaczekać aż cała woda z grzybów wyparuje.

Dodaj przyprawy i ryż do pieczarek, ostudzić wszystko na następnie rozdrobnić za pomocą blendera. Na arkuszu folii aluminiowej rozłożyć równomiernie warstwę kurczaka z pieczarkami, na grubość 1-2cm. Dobrze ostawić min 2 cm wolnej krawędzi. Teraz rozłóż nadzienie grzybowe, połóż orzechy i wcześniej posiekane zioła. Wszystko razem zawinąć i włożyć do lodówki na godzinę.

Podana przyozdobiona granatem, żurawiną lub ziołami będzie wyglądać wytwornie. Ta rolada jest dość łatwa w przygotowaniu, świetnie zachowuje swój kształt i nie trzeba jej piec.

Zamiast groszku można dodać na przykład szpinak, rolada będzie smakować wtedy inaczej ale też będzie pyszna. Możesz też kombinować według swojego gustu. Na pewno warto!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!