Pyszne kilkuminutowe serniczki z patelni. Pyszne na ciepło jak i na zimno.

Przepyszne, pożywne danie, jednocześnie bardzo zdrowe i odpowiednie dla osób, które zwracają uwagę na swoją dietę? Jak najbardziej! Błyskawiczne w wykonaniu serniczki z patelni to idealna propozycja spełniająca te kryteria.

Składniki:

  • kasza manna – 1-1,5 łyżki
  • cukier – 2 łyżki (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
  • twarożek – 400 g
  • olej roślinny
  • do ciasta można dodać wedle uznania kandyzowane owoce, rodzynki, lub posiekane daktyle

Wykonanie:

Należy wymieszać twarożek, cukier oraz kaszę mannę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać kaszy manny. Jeżeli zbyt sucha i się rozlatuje – można ewentualnie rozrzedzić ją mlekiem, kefirem lub nawet wodą. Ugniecione ciasto powinno być dosyć lepkie i delikatne.

Następnie z ciasta trzeba uformować kulki i delikatnie obtoczyć je w mące. Serniczki należy smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju, na patelni, na średnim ogniu.

Te błyskawiczne serniczki świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Można udekorować je owocami, dżemem, śmietaną, skondensowanym mlekiem, jogurtem naturalnym. Sprawdzą się zarówno jako pełnowartościowe śniadanie, jak i jako szybka przekąska w biegu.

Smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!