Pyszne kilkuminutowe serniczki z patelni. Pyszne na ciepło jak i na zimno.
395
Przepyszne, pożywne danie, jednocześnie bardzo zdrowe i odpowiednie dla osób, które zwracają uwagę na swoją dietę? Jak najbardziej! Błyskawiczne w wykonaniu serniczki z patelni to idealna propozycja spełniająca te kryteria.
Składniki:
kasza manna – 1-1,5 łyżki
cukier – 2 łyżki (można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem)
twarożek – 400 g
olej roślinny
do ciasta można dodać wedle uznania kandyzowane owoce, rodzynki, lub posiekane daktyle
Wykonanie:
Należy wymieszać twarożek, cukier oraz kaszę mannę. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, można dodać kaszy manny. Jeżeli zbyt sucha i się rozlatuje – można ewentualnie rozrzedzić ją mlekiem, kefirem lub nawet wodą. Ugniecione ciasto powinno być dosyć lepkie i delikatne.
Następnie z ciasta trzeba uformować kulki i delikatnie obtoczyć je w mące. Serniczki należy smażyć z obu stron, na rozgrzanym oleju, na patelni, na średnim ogniu.
Te błyskawiczne serniczki świetnie smakują zarówno na zimno jak i na ciepło. Można udekorować je owocami, dżemem, śmietaną, skondensowanym mlekiem, jogurtem naturalnym. Sprawdzą się zarówno jako pełnowartościowe śniadanie, jak i jako szybka przekąska w biegu.