Jedyną wadą tego czekoladowego ciasta jest prawdopodobnie to, że bardzo ciężko jest poprzestać na jednym kawałku – jest po prostu zbyt pyszny.
Spód powstanie z ciasteczek, a najdłużej trwa chłodzenie sernika w lodówce – bo samo jego przygotowanie jest błyskawiczne.
Masło rozpuszczamy na małym ogniu. W tym czasie kruszymy ciastka w dłoniach (najlepiej jest umieścić je w woreczku i wtedy zgniatać) lub rozdrabniamy w blenderze.
Mieszamy masło z rozdrobnionymi ciasteczkami i wylewamy tą masę do foremki. Wkładamy do lodówki na minimum trzydzieści minut.
W oddzielnym naczyniu ubijamy 100 ml śmietany i dodajemy do masy. Powstały w ten sposób krem równo rozprowadzamy na ciasteczkowym spodzie.
Polewamy ciasto polewą i chłodzimy w lodówce minimum 4 godziny. Można przed podaniem pokusić się o dekorację – owocami, wiórkami czekolady lub kokosowymi.
Comments