Sernik lwowski – Przepyszny i rozpływający się w ustach. Tak dobrego nigdy nie jadłam. Koniecznie zapisz przepis

Przepyszny i rozpływający się w ustach sernik lwowski polubi każdy. Jest prosty w przygotowaniu, nie zajmuje dużo czasu, a składniki nie należą do drogich. Twoi domownicy jak i goście będą zachwyceni tym sernikiem.

Składniki

  • twaróg (500 g)
  • jajka (2 sztuki)
  • cukier puder (150 g)
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • skrobia ziemniaczana (1 łyżka stołowa)
  • cytryna (1 sztuka)
  • rodzynki (100 g)

Składniki na polewę

  • kwaśna śmietana (3 łyżki)
  • masło (2 łyżki)
  • cukier puder (2 łyżki)
  • kakao (2 łyżki)
  • posypka do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta

Twaróg włóż do miski, wbij jajka, biały cukier puder oraz cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko na jednolitą i puszystą masę. Dodaj następnie skrobię ziemniaczaną i ponownie wymieszaj składniki.

Zetrzyj skórkę z cytryny, a rodzynki namocz we wrzącej wodzie. Pozostaw je w niej przez około 5 minut. Rodzynki odcedź i wrzuć do przygotowanej masy twarogowej. Dodaj również startą skórkę z cytryny i wszystko dobrze razem wymieszaj.

Formę do pieczenia przykryj papierem i wlej masę. Włóż sernik do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj jeszcze drzwiczek przez najbliższe 10 minut. Wyjmij następnie ciasto i poczekaj aż przestygnie.

Aby zrobić polewę należy roztopić masło w rondelku, dodać cukier i dokładnie wymieszać, żeby masa była gładka. Dodaj śmietanę i dalej gotuj. Wrzuć następnie do rondelka kakao i gotuj jeszcze przez około 3 lub 4 minuty.

Nie wolno doprowadzać polewy do wrzenia. Kiedy sernik już ostygnie można polać go polewą czekoladową ze wszystkich stron i ozdobić kolorową posypką.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin. Życzymy smacznego!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!