Delikatne, aromatyczne ciasto kawowe okaże się hitem na stole. Zadowoli kubki smakowe miłośników kawowych smakołyków.
685
Ciasto zaskakujące niesamowitym aromatem kawy, pyszne i wilgotne! Zaskocz domowników i gości tym prostym i efektownym deserem!
Pieczenie ciast nie musi być trudne! Wystarczy wypróbować proste przepisy takie, jak przepis na ciasto kawowe, które rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika zaraz po upieczeniu. Co jest potrzebne do jego przygotowania?
Składniki:
cukier – jedna szklanka
jajka – 4 sztuki
olej – jedna szklanka
woda – jedna szklanka
mąka – 2 i 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana – 2 łyżki
proszek do pieczenia – jedno opakowanie
kawa rozpuszczalna – 2 łyżki
cukier wanilinowy – jedno opakowanie
kakao – 3 łyżki
gorąca woda – pół szklanki
cukier – 2 łyżki
mleko – 2,5 szklanki
rozpuszczona czekolada lub gotowa polewa
Sposób przygotowania:
Cukier i jajka umieszczamy w naczyniu, a następnie ubijamy. Do cukru i jajek wlewamy szklankę oleju oraz szklankę wody.
Mieszamy dalej do połączenia składników. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, a następnie wsypujemy do naczynia skrobię, kakao, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz mieszamy.
Ciasto umieszczamy w formie, a formę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, pieczemy, aż ciasto osiągnie brązowy kolor, a wetknięty w nie patyczek będzie suchy.
W osobnym naczyniu mieszamy kawę i cukier wraz z gorącą wodą i mlekiem, polewamy mieszaniną ciasto. Kiedy wierzch ciasta zastygnie, dekorujemy czekoladą lub gotową polewą.