Danie będzie świetnym pomysłem na rodzinny niedzielny obiad lub przy okazji innych przyjęć. Udka z kurczaka są banalnie proste w przygotowaniu, każdy poradzi sobie z tym rodzajem mięsa. Ich niewątpliwą zaletą jest szybkość i intensywność marynowania.
Staram się z nimi eksperymentować na wiele różnych sposobów tak, aby zaskakiwać moich bliskich. Przepis z ketchupem i majonezem sprawdza się tu idealnie. Tworząc marynatę warto zwrócić uwagę na jakość naszych produktów. Im krótszy skład na odwrocie opakowania, tym lepiej.
Udka starannie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie posolić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie naszej marynaty. Dokładnie wymieszać ze sobą ketchup, majonez, słodką paprykę oraz majeranek. Tak powstałą pastą należy wysmarować udka i odstawić na 2 godziny do zamarynowania.
Następnie układamy pomiędzy nimi pokrojony czosnek. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową. Udka powinny piec się w trybie góra-dół w temperaturze 180°C przez około 50 min. Po tym czasie warto jeszcze sprawdzić delikatnie widelcem czy się upiekły. Jeśli tak, odkrywamy je na około 5 min.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.