Sok z ogórków kiszonych – piłam przez 7 dni. Wynik eksperymentu zaskakuje
118 977
Wywar z ogórków kiszonych jest napojem fermentowanym, co oznacza, że zawiera zdrowe dla nas kultury bakterii. Pozytywnie wpływa na naszą florę bakteryjną – zwłaszcza żołądka i jelit.
Częściowa zawartość octu pozytywnie wpływa na świeżość oddechu – wspomaga naturalne odkażanie jamy ustnej. Istnieją teorię, że soki z kiszonek wspomagają regulację cukru we krwi, a więc są gorąco zalecane dla cukrzyków typu 2.
Bogata w mikroelementy, m. in. sód, woda z ogórków z powodzeniem może zastąpić napoje izotoniczne – w zdecydowanej większości pełne sztucznych barwników i konserwantów.
Dobrze nawadnia i uzupełnia poziom soli witamin. Niektórzy sportowcy twierdzą, że kiszonka pomaga zwalczać skurcze mięśni po przebytym wysiłku.
Siedmiodniowy eksperyment ogórkowy
Marynatę pozostałą po kiszeniu ogórków można pić na wiele sposobów – warto wybrać najprostszy. Wystarczy raz dziennie, na przykład rano po śniadaniu lub – jeżeli ktoś obawia się zapachu z ust w ciągu dnia – wieczorem „strzelić sobie” kieliszek takiego soku.
Rytuał ten utrzymywać przez co najmniej siedem dni. Teraz wystarczy spodziewać się rezultatów – nie czekaj – pierwszy raz jest najtrudniejszy, ale sok jest smaczniejszy niż może się wydawać!