Jeszcze zanim wynaleziono lodówkę, ludzie splatali czosnek w warkocze i zamieszczano je w ciemnym i chłodnym miejscu – w piwnicy lub na strychu. W taki sposób czosnek może być przechowywany przez wiele miesięcy, bez problemów z kiełkowaniem. A co w sytuacji, jeśli nie mamy warunków do przechowywania czosnku w taki sposób w domu?
Zakupiony czosnek lub świeżo zebrany posiada korzenie. Nie są one zbyt widoczne, ale to właśnie one odpowiadają za kiełkowanie czosnku. Aby podpalić korzenie, wystarczy to zrobić za pomocą zapałek, zapalniczki lub palnika.
Do wykorzystania tej metody potrzebuje karton lub słoik trzylitrowy. Wystarczy poukładać naprzemiennie warstwy czosnku z warstwą soli i szczelnie zamknąć słoik lub pudełko. Tak przechowywany czosnek pozostaje świeży przez długi czas.
Innym sposobem na ochronę czosnku przed wilgocią, jest wykorzystanie zamiast soli trocin, mąki, popioły, zboża. Należy pamiętać, aby górna warstwa ochronna z danej produktu powinna mieć grubość minimum 2 cm.
Ta domowa metoda była stosowana w tzw. warzywniakach. Czosnek od razu po zbiorze był zanurzany w stopniowej parafinie. Tak przechowywany czosnek nie tracił swojej świeżości przez długi czas.
Comments