Dzięki temu przepisowi będziesz mieć świeże bułki co dzień, bez wychodzenia z domu. Wystarczy przygotować to ciasto raz w tygodniu

Zapach świeżych bułeczek z rana obudziłby największego śpiocha.

Niechęć wstawania i jeżdżenia w celu zakupu pieczywa – to trudne. Dzięki temu przepisowi będziesz mieć świeże bułki co dzień, bez wychodzenia z domu.

Składniki:

  • Mąka 650 g;
  • Masło 200 g;
  • Mleko 250 ml;
  • 2 jajka;
  • 11 g suchych drożdży (aby użyć drożdży świeżych mnożymy ich ilość x3*);
  • Łyżeczka soli;
  • 100 g cukru.

*Aby użyć świeżych drożdży należy zrobić z nich rozczyn:

Drożdże włóż do garnka 1.5 łyżki cukru wsyp na drożdże.1/3 szklanki letniego mleka wlej do garnka.Wymieszaj – do rozpuszczenia się drożdży i cukru. Delikatnie dodaj mąkę i wymieszaj tak aby nie było żadnych grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do napęcznienia. Mikstura powinna buzować (może wypłynąć z garnka. Gotowa.

Przygotowanie:

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!