Jabłkowa symfonia – nie jadłaś jeszcze lepszego ciasta z jabłkami. Koniecznie zapisz przepis
Biszkopt:
Nastaw piekarnik na temperaturę 160 stopni, opcja termoobiegu. Oddziel żółtka od białek. Biała ubij w wyższej misce. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj na małych obrotach do uzyskania lśniącej i gęstej masy.
Do masy z białek dodaj żółtka i ucieraj mikserem całość do połączenia składników. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy. Wymieszaj składniki łyżką lub szpatułką. Ciasto wyłóż na blachę o wymiarach 25×40 cm, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz około 40 minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt z pieca i odstaw do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmij z blachy, przekrój na dwie części, jedną z nich włóż z powrotem na spód blachy.
Masa jabłeczna:
Jabłka umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Roztop łyżkę masła na patelni. Wyłóż na roztopione masło starte jabłka. Smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij patelnię z ognia. Do podsmażonych jabłek dodaj jedno opakowanie galaretki i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw całość do wystygniecia.
Masa budyniowa:
Dwa opakowania budyniu w proszku ugotuj w 2 szklankach mleka z cukrem waniliowym. W momencie, kiedy masa zacznie się gotować, zmniejsz gaz i gotuj przez około pół minuty, ciągle mieszając.
Odstaw garnek w chłodniejsze miejsce. Przykryj folią spożywczą do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzyj mikserem, dodając budyń. Miksuj, aż otrzymasz jednolity krem. Połowę otrzymanej masy wyłóż na biszkopt na blaszce.
Wykonanie reszty ciasta:
Drugą galaretkę rozpuść we wrzątku. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Wyłóż na pierwszą porcję masy budyniowej masę jabłkową. Biszkopty namocz w rozpuszczonej galaretce. Poukładaj na masie jabłecznej. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.
Kiedy ciasto stężeje, wylej na warstwę biszkoptów resztę galaretki, w której były moczone biszkopty. Wstaw ciasto do lodówki, aby stężało. Wyłóż na zastygniętą galaretkę drugą porcję masy budyniowej. Przykryj resztą ciasta biszkoptowego.