Przepis na przepyszne kluski z ziemniaków. Idealna propozycja na obiad, którym zachwycisz swoich bliskich
Kolejny przepis dla wszystkich fanów ziemniaków! Wspaniałe, szare kluski ziemniaczane to idealna propozycja na obiad, którym zachwycisz swoich bliskich. Zaserwuj je z kiszoną kapustą, a przejdą Twoje najśmielsze oczekiwania.
Do wykonania dania potrzebujesz następujących składników:
- 2 kg ziemniaków;
- 1 jajko;
- około 2-3 szklanek mąki pszennej;
- 3/4 kg kiszonej kapusty;
- 3 plastry wędzonego boczku lub słoniny;
- przyprawy: 1 liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego lub około 1/3 łyżeczki zmielonych ziaren angielskich;
- 200 ml wody do podduszenia kapusty kiszonej;
- 1 cebula oraz 3 plastry wędzonego boczku do okraszenia klusek.
Przygotowanie:
Pracę zacznij od umycia i przetarcia ziemniaków jak na placki ziemniaczane. Następnie przełóż je na cedzak lub sito, by dokładnie odciekły z płynu. Na jego dnie osiądzie skrobia. W czasie kiedy ziemniaki będą przecedzać się, zajmij się kapustą. W pierwszej kolejności sprawdź, czy nie jest zbyt słona.
Jeśli tak, przepłucz ja pod bieżącą, zimną wodą i dokładnie wyciśnij z jej nadmiaru, a potem delikatnie posiekaj, by łatwiej było ją potem jeść. Na dno garnka, w który będzie się dusić kapusta, wrzuć pokrojony boczek i poczekaj, aż się wytopi i dopiero wtedy dodaj kapustę oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Podlej wszystko wodą i duś pod przykryciem do miękkości. W między czasie sprawdzaj kapustę i w razie konieczności uzupełniaj wodę. Tak przygotowana kapusta nie wymaga już zaciągania mąką, jest idealna bez tego. W czasie, kiedy kapusta będzie się dusić, zajmij się przygotowaniem klusek.
Odsączone ziemniaki przełóż ostrożnie do przygotowanej miski i delikatne zlej z nich płyn, zostawiając tylko oddzieloną na dnie naczynia skrobię. Dodaj ją do ziemniaków, a następnie wbij jajko oraz wsyp mąkę. Zacznij mieszać ciasto, które powinno mieć na końcu konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę soku z ziemniaków.
Przydatne porady:
dodawaj mąkę stopniowo, najlepiej po jednej szklance dążąc do otrzymania luźnej konsystencji. Więcej na ten temat znajdziesz na filmiku ze strony Gotuj.Skutecznie.Tv, który dołączony jest do przepisu;
naśladując nasze babcie, posól dopiero wodę, w której będziesz gotować kluski.
Możesz jednak dodać sól do ciasta. Kiedy masz już gotowe ciasto, zagotuj posoloną wodę i zacznij formować z niego kluski. Nabieraj łyżką porcję ciasta i wkładaj delikatnie na wrzącą wodę, pamiętając, by po każdym użyciu łyżki zamoczyć ją gorącej wodzie. Ciasto będzie wówczas odchodzić od niej łatwo.
W garnku umieść taką ilość klusek, by przykryły dno i gotuj około 3-5 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmij je delikatnie na cedzak i włóż kolejne kluski do garnka. Jeśli chcesz przyspieszyć ich gotowanie, możesz używać równocześnie dwóch garnków.
W czasie kiedy kluski będą się gotować, przygotuj cebulę z boczkiem do ich okraszenia. W tym celu wytop na patelni pokrojony w dowolny sposób boczek, a następnie dodaj do niego posiekaną cebulę. Wszystko razem podsmaż. Tak przygotowaną okrasę możesz nakładać bezpośrednio na kluski lub wymieszać ją z nimi na patelni.