Masło, twaróg, mąka, wiórki kokosowe… Ten przepis na roladki z twarogu to mistrzostwo. 20 min i gotowe

Pyszne, puszyste bułeczki twarogowe, których głównym składnikiem jest..  TWARÓG. Zawsze wychodzą, nie są trudne w zrobieniu. Nawet początkująca osoba da sobie z nimi rade. Do dzieła!

Składniki:

  • 250g twarogu
  • szczypta soli
  • 80 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Przygotuj czystą, suchą miskę., Wrzuć do niej twaróg, sól i masło pokrojone w kostkę (będzie Ci łatwiej połączyć składniki). Całość rozgniataj widelcem do uzyskania gładkiej puszystej masy.

Mąkę (połowę z całości) i proszek do pieczenia przesiej do masy twarogowej i zacznij zagniatać ciasto. Stopniowo dodawaj następną część mąki (ja też przesiej). Ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i zwarte.  Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj odrobine więcej mąki.

Ugniecione ciasto rozdziel na dwie w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkuj na 2-3 mm. Jeśli twoje krawędzie będą nierówne, odetnij je tak, aby zrobiła się linia prosta.

Każdą rozwałkowaną część posypujemy cukrem i wiórkami kokosowymi (opcjonalnie) i zawijamy ciasto tak aby powstała rolada (zawijamy od dłuższej strony do dłuższej). Przygotowaną roladę pokrój na kawałki (proponuje około 5 centymetrowe).

Blachę, na której będziesz piec – wyłóż papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.

Jeśli stwierdzisz, że ciastka są zbyt mało słodkie, posyp je cukrem pudrem lub możesz polać je letnią czekoladą.  SMACZNEGO!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!