Masło, twaróg, mąka, wiórki kokosowe… Ten przepis na roladki z twarogu to mistrzostwo. 20 min i gotowe
2 936
Pyszne, puszyste bułeczki twarogowe, których głównym składnikiem jest.. TWARÓG. Zawsze wychodzą, nie są trudne w zrobieniu. Nawet początkująca osoba da sobie z nimi rade. Do dzieła!
Składniki:
250g twarogu
szczypta soli
80 g masła
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
2 łyżki wiórek kokosowych (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotuj czystą, suchą miskę., Wrzuć do niej twaróg, sól i masło pokrojone w kostkę (będzie Ci łatwiej połączyć składniki). Całość rozgniataj widelcem do uzyskania gładkiej puszystej masy.
Mąkę (połowę z całości) i proszek do pieczenia przesiej do masy twarogowej i zacznij zagniatać ciasto. Stopniowo dodawaj następną część mąki (ja też przesiej). Ciasto wyrabiaj aż będzie gładkie i zwarte. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj odrobine więcej mąki.
Ugniecione ciasto rozdziel na dwie w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkuj na 2-3 mm. Jeśli twoje krawędzie będą nierówne, odetnij je tak, aby zrobiła się linia prosta.
Każdą rozwałkowaną część posypujemy cukrem i wiórkami kokosowymi (opcjonalnie) i zawijamy ciasto tak aby powstała rolada (zawijamy od dłuższej strony do dłuższej). Przygotowaną roladę pokrój na kawałki (proponuje około 5 centymetrowe).
Blachę, na której będziesz piec – wyłóż papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Jeśli stwierdzisz, że ciastka są zbyt mało słodkie, posyp je cukrem pudrem lub możesz polać je letnią czekoladą. SMACZNEGO!