Szybkie ciasteczka twarogowe gotowe w 15 min. Nikt nie robi lepszych. Znikają ze stołu moment
8 457
Ciasteczka twarogowe to szybka i zdrowa przekąska, którą możesz przygotować błyskawicznie. Dodatkowo, ich prostota pozwala na zaprzęgnięcie do pomocy także najmłodszych domowników, co daje fantastyczną okazję do spędzenia wspólnie czasu.
Ciastka można podać zarówno z rodzynkami, kawałkami czekolady jak i wiórkami kokosowymi więc możliwości jest wiele i każdy będzie mógł znaleźć propozycję idealną dla siebie!
Składniki:
40dag twarogu
4dag rodzynek/wiórki kokosowe/kawałki czekolady
2dag miękkiego masła
0,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder
Sposób przygotowania:
Na początku utrzyj jajka z cukrem oraz solą. Następnie dodajemy pokruszony twaróg oraz masło. Dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu gładkiej masy dosypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy. Na zakończenie wystarczy dorzucić ulubione dodatki – rodzynki, wiórki, czekoladę – i dokładnie wymieszać.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a przygotowaną blachę wykładamy dokładnie papierem do pieczenia. Ciastka można rozłożyć za pomocą łyżki lub specjalnych foremek. Pieczemy przez około 15-20 minut, do uzyskania złocistego koloru.
By jeszcze bardziej wzbogacić naszą przekąskę – można ozdobić je lukrem. Najlepiej sprawdzi się ten wykonany w domu – cukru pudru i soku z cytryny.
Jeżeli brakuje nam koloru, ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do lukru barwników spożywczych. To z pewnością uatrakcyjni je, szczególnie w oczach najmłodszych. Smacznego!