Szybkie domowe ciasto na drożdżowe z lodówki. Korzystam z niego od dawna
8 747
Ciasto drożdżowe to podstawa wielu znanych smakołyków. Przygotowanie go nie jest jednak tak proste, jak się wydaje. Przyrządzenie idealnego ciasta drożdżowego wymaga odpowiednich proporcji składników i dużej ilości czasu na wyrośnięcie i osiągnięcie odpowiedniej objętości.
Nie każdy posiada jednak czas, by metodą prób i błędów doskonalić swój własny przepis na idealne ciasto drożdżowe, które nigdy nie zawiedzie gospodarza ani gości.
Z tego powodu poniżej znajduje się przepis na drożdżowe ciasto doskonałe. Jest to uniwersalne ciasto, które możesz przechowywać aż do 7 dni w lodówce, dzięki czemu w każdej chwili możesz wyjąć i przygotować drożdżowe wypieki. Nie zaskoczy cię już niespodziewana wizyta gości.
Czego potrzebujesz?
Lista składników potrzebnych do wykonania ciasta drożdżowego zawiera podstawowe elementy udanych wypieków.
350 ml mleka,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
szczypta soli,
50 g drożdży,
100 g margaryny,
700-750 g mąki pszennej.
Ciasto drożdżowe – przygotowanie
Ciasto drożdżowe przygotujesz już w kilku prostych krokach. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku.
Dodaj płynną margarynę, cukier, sól i jajka.Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
Zacznij dodawać mąkę małymi porcjami, jednocześnie mieszając. Zagnieć ciasto. Umieść ciasto drożdżowe w plastikowej torbie i wstaw do lodówki na 2h.
Po upływie dwóch godzin ciasto jest gotowe do dalszych eksperymentów!
Możesz z niego wykonać zarówno słodkie wypieki z makiem czy rodzynkami, jak i przepyszne domowe bułeczki.