Ekspresowe desery dla leniwych – 15 min i gotowe. Zaskocz niespodziewanych gości tymi pysznościami
27 149
Tiramisu to włoski deser, który pokochał cały świat. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki:
kawa rozpuszczalna – 3 łyżeczki,
likier kawowy – 3 łyżki,
Mascarpone – 250g,
skondensowane mleko słodzone – 85g,
biszkopty – około 6 szyuk,
kakao – 1 łyżka.
Przygotowanie:
Kawę rozpuścić w 75 ml wody. Następnie dodać likier kawowy i wymieszać. W tak przygotowanej miksturze namoczyć biszkopty.
Mascarpone i mleko skondensowane ubić na jednolitą masę. Na dnie pucharków ułożyć nasączone biszkopty. Na wierzch wyłożyć przygotowaną wcześniej masę. Wszystko posypać kakao.
Aby wydobyć z deseru maksymalny smak, warto schłodzić go przed podaniem w lodówce (około 1 godzina). Jeżeli jednak nie ma na to czasu, bo goście pojawili się znienacka, można spożyć go bezpośrednio po przygotowaniu.
Ten rarytas niewątpliwie posmakuje każdemu. Smacznego!