Twarożkowe ślimaczki zawijane – Niezwykle smaczne. Prawdziwe odkrycie kulinarne.
1 014
W drugiej misce przygotowujemy nadzienie, dokładnie mieszając twaróg z jajkiem i cukrem. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka, można dodać łyżkę mąki, lub lepiej proszku budyniowego. Nadzienie można urozmaicić rodzynkami, albo np. kandyzowaną skórką pomarańczową.
Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok 0,5-1 cm. Na cieście równomiernie rozsmarowujemy nadzienie i zwijamy ciasto w rolkę, tak, jak roladę.
Następnie kroimy roladę za pomocą ostrego noża w plastry o grubości ok 1,5 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu jajkiem, odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ślimaczki lekko wyrosną, pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20min, aż się zezłocą.
Do gotowych ślimaczków serowych można podać sos śmietankowy, wykonany z 200 ml kwaśnej śmietany, wymieszanej z cukrem i wanilią.
Można je również podawać posypane cukrem pudrem lub polane lukrem, jednak bez żadnych dodatków również są pyszne!