Domowa vegeta z leczniczymi właściwościami: odkąd znam ten stary przepis, nie kupuję już żadnych chemicznych przypraw do zupy!
Domowa Vegeta zagościła w moim domu, ponad 20 lat temu.
Dietetyk zalecił, aby ograniczyć ilość soli i konserwantów w potrawach. Dzięki temu domowa vegeta została podstawową przyprawą w moim jadłospisie. Na wykonanie tej przyprawy wybierzmy produkty najlepszej jakości, świeże, ze sprawdzonego źródła.
Składniki
- 1 kg marchewki
- 1 kg pietruszki
- 500 g cebuli
- 400 g selera
- 1 zielona papryka
- 2 czerwone papryki
- 1-2 szt. pora
- suszonej pietruszki (garść)
- suszonego selera (garść)
- dwie garście suszonego lubczyku
Przygotowanie
Oczyść i umyj warzywa. Zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Następnie ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinna być tylko jedna warstwa warzyw. Rozgrzej piekarnik do temperatury 50-70 stopni. Ułóż blachę w uchylonym piekarniku, susz, aż warzywa nabiorą odpowiedniej suchości. Przemieszaj od czasu, do czasu, aby warzywa się nie przyrumieniły.
Inną metodą suszenia, jest wykorzystanie na kaloryfera, bądź suszarki do warzyw i owoców. Sprawniej nam pójdzie suszenie, gdy warzywa podgotujemy i pokroimy w małe kawałki. Surowe warzywa także wysuszymy na kaloryferze, jednak proces może być dłuższy.
Do ususzonych warzyw dodajemy suszoną pietruszkę, seler i lubczyk. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, lub robocie kuchennym. Po połączeniu wszystkich składników otrzymamy klasyczną przyprawę ziołową, którą wykorzystamy w potrawach mięsnych, warzywnych, jako dodatek do zup i sosów.
Możemy poeksperymentować i zmieniać proporcje warzyw i dodatków, aby uzyskać inne smaki. Ciekawym pomysłem jest także dodanie przypraw egzotycznych. Kurkuma, kolendra, curry, chilli, trawa cytrynowa sprawią, że nasze dania uzyskają azjatycki styl.
Comments