Pieczone plastry wieprzowiny: Odkąd spróbowaliśmy tego pysznego mięsa, już nie robimy w tradycyjny sposób
1 522
Doskonały przepis dla fanów soczystych schabów. Pomoże on zaskoczyć rodzinę, a jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności i poświęcania dużej ilości czasu.
Składniki:
1 kg ładnego schabu wieprzowego
1 pomidor
2 cebule
240 g sera
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1 łyżka keczupu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka majonezu
do smaku: sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Pokrojoną w pół-pierścienie cebulę włóż do przygotowanej wcześniej miski. Dodaj do niej majonez, pieprz i sól, a następnie dokładnie wszystko wymieszaj. Umyte pomidory pokrój w koła. W kolejnej miseczce wymieszaj ze sobą śmietanę lub jogurt oraz keczup i musztardę.
Pora na przygotowanie mięsa. Pokrój schab w plastry. Powinny mieć grubość ok. 1,5 cm. Po obu stronach natnij je we wzór „siateczki”. Teraz posól je i dopraw z obu stron.
Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia i umieść na nim przygotowane mięso. Każdy kawałek posmaruj sosem, a następnie połóż na nim plasterek pomidora i cebulę.
Piecz je przykryte folią w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut. Pod koniec czasu zdejmij folię i na każdym kawałku połóż plasterek sera, a następnie piecz wszystko przez kolejne 10 minut. Smacznego!