Suszona wieprzowina – bez chemii i konserwantów. W sklepie takiej wędliny nie kupisz. Pysznie smakuje.
935
Oto domowy prosty przepis na suszoną wieprzowinę. Jest ona na prawdę smaczna, a co ważniejsze nie ma w niej sztucznych dodatków.
Coraz więcej osób decyduję się na przygotowywanie mięs i kiełbas w domu. Nie dziwi to, ponieważ w tych ze sklepu znaleźć można wiele sztucznych dodatków.
Ten przepis jest prosty w wykonaniu, ale potrzeba cierpliwości w oczekiwaniu aż mięso będzie gotowe. Przekonasz się jednak, że warto czekać, smak zachwyca, w dodatku wykonanie jest tańsze niż w przypadku szynek czy kiełbas ze sklepu.
Składniki:
2 kg mięsa wieprzowego
0,5 kg soli
2 łyżki pieprzu
2 łyżeczki nasion kolendry
4 g tymianku
4 g rozmarynu
5 liści laurowych
Przygotowanie:
Mięso umyć, po czym wysuszyć za pomocą papierowych ręczników. Usunąć za pomocą noża nadmiar tłuszczu.
Liść laurowy i kolendrę zmielić, po czym wymieszać z pieprzem, rozmarynem, tymiankiem. Ten mix przypraw wykorzystać do natarcia mięsa z obu stron.
Tak przygotowane mięso należy włożyć w pojemniku, posypane solą do lodówki na 2 dni. W tym okresie należy obracać mięso.
Kiedy miną 2 dni mięso wyjąć z lodówki, spłukać przyprawy, wytrzeć mięso do sucha za pomocą papierowych ręczników, natrzeć ziołowymi przyprawami. Mięso owinąć dokładnie suchą gazą i umieścić w chłodnym wentylowanym miejscu na dwa tygodnie (może to być lodówka).
Przy wykorzystaniu lodówki mięso co dwa dni należy obrócić.