Nawet początkującym wyjdzie piękny, niesamowity wypiek: Najprostszy przepis na wietrzniki, jaki kiedykolwiek poznałaś.

Przepis na doskonałe, a zarazem proste wietrznikiSą fantastycznie smaczne i nawet początkujący potrafi je przygotować. Według tego przepisu są naprawdę pyszne.

Składniki:

  • 300 ml wody
  • 150 g masła
  • 150 g mąki półgrubej
  • szczypta soli
  • 4 całe jajka

Krem:

  • 1 opakowanie budyniu
  • 400 ml mleka
  • 1 opakowanie śmietany

Przygotowanie:

Przygotuj garnek o grubszych ściankach. Zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Roztop masło, zagotuj i dodaj mąkę. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. To w zasadzie tak, jakbyśmy chcieli podsmażyć ciasto, ale i tak trzeba mieszać, żeby ciasto się nie przypaliło i łatwo odklejało od ścianek.

Gdy ciasto jest połączone, pozwól mu ostygnąć. Stopniowo dodawać 4 całe jajka. Stopniowo dodawaj do ciasta, aby składniki się połączyły. Wkładamy ciasto do worka cukierniczego i formujemy wietrzniki na papierze do pieczenia.

Papier z wietrznikami smarujemy wodą. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Zagotuj budyń z mlekiem na śmietankę, a gdy ostygnie, wymieszaj z ubitą śmietaną.

Pokrój upieczone schłodzone wietrzniki i wypełnij śmietaną. Jeśli nie chcesz robić budyniu, możesz po prostu napełnić je bitą śmietaną, jest to jeszcze łatwiejsze i szybsze. Życzymy smacznego! 🙂

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!