Dzisiejszą propozycją są proste lecz przepyszne ciasteczka wypełnione wiśniowym nadzieniem, które dodadzą odrobinę koloru do szarości zwykłego dnia. „Wiśnia pod śniegiem”, bo tak nazywany bywa ten deser, jest słodka i lekka. Co więcej – jest też bardzo prosta i szybka do przygotowania! Już w około 30 minut możesz uzyskać te wyjątkowe ciasteczka i cieszyć się ich smakiem.
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dość głębokiej miski, dorzuć cukier, a następnie wszystko wymieszaj. W kolejnym kroku dodaj śmietanę, miękkie masło oraz jajka po czym zagnieć całe ciasto. Tak przygotowaną masę rozwałkuj na podłużny prostokąt. Brzegi ciasta posmaruj dżemem, a w środku rozłóż równomiernie 50 wiśni. Całość zawiń w rulonik i pokrój na równe porcje (mniej więcej po 2 wiśnie w każdej).
Ciasteczka ułóż na blaszce uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw je do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika i pozostaw tam na około 20 minut do pełnego upieczenia. Na koniec posyp ciasteczka cukrem pudrem i gotowe!
Comments