Ciocia zdradziła przepis na jej doskonałe pierogi. Sekret tkwi w idealnym cieście. Oto sprawdzony przepis.

Marzysz o pysznych domowych pierogach? Każda babcia Ci powie, że sekret pierogów tkwi w ich cieście i dobrze doprawionym farszu.

Dlatego dzisiaj przedstawiam Ci przepis na ciasto, które zawsze wychodzi. Postępuj zgodnie ze wskazówkami, a już niedługo będziesz się zajadać pysznymi pierogami.  Sekret udanego ciasta to jego struktura. Musi być delikatne, elastyczne i jednocześnie bardzo cienkie. Taka kompozycja gwarantuje Ci, że pierogi będą rozpływać się w ustach.

Czego potrzebujesz do wyrobienia ciasta na pierogi? Trzech składników i silnych rąk!

  • woda
  • mąka
  • oliwa
  • stolnica/blat
  • wałek
  • Twoje silne ręce (do wyrabiania ciasta)

Zanim przystąpisz do robienia ciasta, to przygotuj sobie miejsce. Najlepiej sprawdza się stolnica, jeśli jej nie masz to pozostaje Ci blat stołu. Pamiętaj, żeby był czysty.

Zagotuj wodę i odstaw na chwilę (pilnuj, aby zbytnio nie wystygła). Na stolnicy stwórz kopiec z mąki i dokładnie na środku zrób dziurę. Wlewaj wodę i jednocześnie mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję (ok. 3/4 mąki musi połączyć się z wodą).

Kolejnym krokiem jest dodanie oliwy (łyżka) i zagniatanie ciasta. Pozostaje Ci już tylko wałkowanie. Pamiętaj, aby podsypać mąkę na stolnice zanim rozwałkujesz ciasto. Idealna grubość rozwałkowanego ciasta to ok. 0,5 mm, maksymalnie 1 milimetr.

Teraz możesz zacząć wycinać swoje pierogi; foremką, nożem, jak wolisz. Wielkość pierogów to już Twoje indywidualne upodobanie.

Co zrobić, gdy ciasto na pierogi jest zbyt lepiące lub za gęste?

Jeśli ciasto się klei, musisz dodać trochę mąki. Natomiast do zbyt gęstego ciasta wystarczy dolać wody. Wszystko tak, aby otrzymać idealną konsystencję.

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!